Nätdejting – Säkerhet är viktigast

Nätdejting kan vara ett kul sätt att träffa andra singlar utanför din vanliga kompiskrets. Emellertid, Det kan om du inte är försiktig ställa till det för dig, där både din personliga information och identitet blir kompromissad. Vi vill härmed diskutera säkerhet är det kommer till dejting på nätet.

 Riktlinjer för säkerheten – Tänk först

 • Först och främst när det gäller nätdejting säkerhet så bör du prioritera seriösa sidor som tar säkerheten för sina medlemmar på fullaste allvar. Oftast har in mindre tjänster eller gratis dejtingsajter möjlighet at arbeta aktivt för sina medlemmars säkerhet. Då är det bättre att använda en välkänd sida.
 • Gratis sidor i all ära men för din säkerhets skull försök att hålla dig till betal sidor. Inte för anledningen att andra skall tjäna pengar, men medlemmarna och support är OFTAST mer seriösa på betalsidor. Rötägg finns dock överallt.
 • Tänk på att inte lämna ut för mycket information för tidigt, eller för personlig information till någon du känner väldigt dåligt. Telefonnummer, efternamn, adress och liknande bör du hålla hårt i innan du lämnar ut till okända människor.
 • För att skydda dina nära och kära så lämna inte ut för mycket information om din familj och eventuella barn, och posta aldrig bilder på dina barn på nätdejtingsajter.
 • Använd t.ex. email konto som endast är avsedd för dit dejtande. Använd aldrig ditt vanliga mejl. Några av de stora dejtingsajterna har ett eget mejlsystem för att skydda sina medlemmar men man kan aldrig vara för försiktig.
 • Om möjligt kolla upp om den information du får av din kontakt stämmer. Det finns ett antal sajter på nätet där man kan gratis kolla upp ålder/namn/status etc.
 • Första dejting BÖR ALLTID vara på en offentlig plats. Det spelar ingen roll hur trevlig och lugn personen du chattar med på en dejtingsajt verkar. Många människor kan vara väldig manipulerande. Detta får dig även att känna dig säkrare än om ni skulle träffas hemma hos honom. Ett kort lunch på ett café är ett bra sätt att starta ert dejtande på.
 • Till en början då du skall träffa en person du hittat på en online dejting sida så se alltid till att ta din egen bil till platsen där ni skall träffas. Låt inte personen komma och hämta dig, planera inte heller att låta personen i fråga köra hem dig. Om saker får illa är det bra att kunna ta sig hem själv utan att vara beroende av någon.
 • Ett bra sätt för att känna sig säkrare är att låta någon/några bekanta veta vart du skall och vart du är vid vissa tillfällen. På så sätt är din dejt hela tiden medveten om att det finns människor som kan veta vart du är.
 • Om du på något sätt känner dig osäker med en person oavsett om det är i riktiga livet eller framför datorn så avsluta dejten eller konversationen direkt. Finns ingen anledning att utsätta sig för människor som man inte känner sig trygg med.
 • Om du har misstankar om en viss person, som inte är den de utger sig från att vara, rapportera alltid detta. Först för din egen skull, men också för dina med-dejtares skull. Är det en person som beter sig illa eller otrevlig, avsluta inte bara din dejt eller mejlkorrespondens med denne, utan se till att ingen annan behöver göra det heller. Självklart finns det människor som bara inte ”klickar” men en hotfull person bör inte ha på en dejtingsida att göra.

Nätdejting kan verkligen vara ett fantastiskt sätt att träffa nya människor. Tänk bara hela tiden på ditt eget bästa och välbefinnande. Acceptera inte hotfulla beteende ifrån andra medlemmar vare sig på sidan eller på en dejt. Det är idag oerhört lätt att komma över känslig information om människor så tänk verkligen till en extra gång innan du lämnar iväg information.